JukkaKekkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työeläkkeiden rahoitus

Mitä järkeä olisi luopua työeläkkeistä?

Eläkemaksuista ja tulevista eläkkeistä on viime aikoina taitettu peistä runsaasti. Monet nuoret ovat sitä mieltä, että pakollisista työeläkkeistä pitäisi luopua kokonaan.

Miksi ja mitä tilalle? Vapaaehtoinen eläkevakuutus? Eläkkeen tarpeellisuutta ei kiistä kukaan, joten sellainen olisi jotenkin pakko jokaisen hankkia. Saisiko sen jostakin hankittua nykyistä halvemmalla?

Olisiko vapaaehtoinen eläkevakuutus sitten halvempi muoto? En ole missään tapauksessa asiantuntija, eikä seuraava laskutoimitus kelpaa kuin nauruversioksi, mutta kuitenkin…

Suurten ikäluokkien työeläkehuijaus

Monesti kuulee suurten ikäluokkien väittävän, että "mehän olemme maksaneet omat eläkkeemme". Väite ei pidä paikkansa.

Pakkoeläkkeen tason korotus outo tapa vastata kestävyysvajeeseen

Eläkeneuvottelijat ovat nähneet järkeväksi, että työeläkkeiden tasoa nostetaan vähitellen noin 6 %. Tämä on seurausta eläkepalkan määrittelyn muutoksesta, vastaisuudessa eläke lasketaan bruttopalkasta eikä eläkemaksulla vähennetystä palkasta. Tästä seuraa vastaava tarve korottaa eläkemaksua mikä alentaa aktiiviajan käytettävissä olevia tuloja. 

Miten eläkemaksua voi korottaa?

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ilmaisi tänä aamuna, ettei työnantaja tahdo korottaa eläkemaksua. Onkohan tässä vain puoli totuutta?

Eläkemaksussa on kaksi osaa, jotka palkansaaja viime kädessä maksaa työnsä arvonlisällä. 

Jos työnantajamaksua korotetaan, kohoaa palkkakustannus korotusprosentilla. Tämä korotus kuuluu siis normaaleihin tuloneuvotteluihin, jotka tällä erää on käyty.

Kun työntekijämaksua korotetaan, on kyse palkansaajain keskinäisen solidaarisuuden toteuttamisesta ja palkansaajain elinkaariansioiden jakautumisesta. 

Palkansaajien eläketavoitetta vaikea ymmärtää

Tämän päivän Demarissa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää, että eläkkeen laskennan perustana oleva eläkepalkka pitäisi nostaa bruttopalkan tasalle. Nykyisin eläkepalkka lasketaan eläkemaksulla vähennetystä bruttopalkasta.  Esitys merkitsisi työeläkkeen kertaluontoista tason nostoa kaikista tästä eteenpäin kertyvistä eläkkeistä. Tämän Palola katsoo suosivan erityisesti nuoria työntekijöitä.

Eläkemaksun harhat - vähän pelottaa mitä sieltä tällä kertaa syntyy

Torstaina A-Talkissa Voima-lehden toimittaja Jari Hanska peräsi sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta eläkejärjestelmään mutta aihe ohitettiin oireellisesti yli 50-vuotiaiden läsnäolijoiden taholta: onhan meillä "maailman paras järjestelmä". 

Ellei näitä kysy niin suurikin epäoikeudenmukaisuus voi jäädä liki huomaamatta kun vahvat pelaavat pussiinsa. Tähän asti työeläkejärjestelmä on kohdellut parhaiten niitä suuria ikäluokkia joiden tarpeisiin se alunperin perustettiin ja jotka yhä edelleen ovat eläkevallan kahvassa. 

Suomi ei tarvitse eläkejärjestelmän uudistamista

Suomessa käytävä keskustelu eläkejärjestelmän uudistamisesta käy kuumana. Poliitikot, työmarkkinajärjestöt ja media ruokkii ajatusta siitä, että remontti on tarpeen jotta valtion taloutta saadaan tasapainotettua ja että eläkkeiden rahoitus saadaan turvattua myös tulevaisuudessa.

Molemmat ovat kiistatta tärkeitä asioita. Itselleni on herännyt kuitenkin tunne, että nyt yritetään korjata ehjää konetta, kun oikeasti kaivattaisiin vain lisää bensaa.

Pääministerillä erikoinen käsitys työeläkkeiden rahoituksesta

Pääministeri Katainen hätkähdytti haastettelutunnilla  8.12 erikoisella kommentillaan työeläkkeiden rahoituksesta. Ellei kyseessä ollut lipsahdus, ymmärrän yhä paremmin sen että osa kansanedustajista luulee että työeläkkeet kustannetaan verovaroista.

Pääministerin eläkepuheissa on kyllä  viite myös siihen, että Veronmaksajien Teemu Lehtinen väittää että työeläkemaksut ovat veroja!

Korjaus pääministerin puheisiin löytyy klikkamalla;

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä