JukkaKekkonen

Umpikuja Espanjassa?

Katalonian aluevaalien tulos oli suurin piirtein odotettu. Separatistiset puolueet ERC-CATSi ja JuntxCAT säilyttivät pieniä paikkakuntia suosivan vaalijärjestelmän vuoksi niukan enemmistön alueparlamentissa, vaikka hävisivät sekä äänissä, ääniosuudessa että paikkojen määrässä. Antikapitalistisen CUP puoleen kannatus romahti tässä liittokunnassa.

Rintamalinjan toisella puolelle keskustaliberaali Ciudadanos nousi Inés Arrimadasin johdolla suurimmaksi puolueeksi yli 25 % ääniosuudella vieden ensimmäistä kertaa ei-separatistisen puolueen suurimmaksi puolueeksi Kataloniassa. Sosialistit pitivät asemansa, mutta pääministeri Rajoyn PP kärsi murskatappion. Vasemmistopopulistinen CAT COMU menetti asemiaan, mutta jäi vaa´ankielen asemaan.

Tulos ei herätä optimismia Katalonian kriisin ratkaisemiseksi, vaikka äärilinjojen kannattajat kuuluivat häviäjiin. Jakolinja alueen väestön keskuudessa säilyy syvänä. Perusasetelmat eivät muuttuneet ratkaisevasti.

Eivätkä ensimmäiset kommentit lupaa hyvää tulevaisuutta yhteistyölle. Separatististen puolueiden johtajien kommentit toistavat vanhaa ja monissa kohdissa valheellista retoriikkaa katalaanien selvän enemmistön tahdosta irtaantua ”francolaisesta katalaaneja sortavasta Espanjasta”.

Yleensä tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Tosiasia on, että Kataloniassa ei ole sellaista tai minkäänlaista enemmistöä, jolla olisi vahva mandaatti ajaa yksipuolisesti alueen itsenäistymistä. Poliittisena tavoitteena se on tietysti legitiimi.

Toisaalta Espanjan oikeistohallituksen pitäisi, jos umpikujasta halutaan ulos, avata keskustelut Espanjan valtiosääntöisen rakenteen uudistamisesta. Tästä jo sovittiin alustavasti lokakuussa, mutta perinteisten valtapuolueiden uskottavuus aidosta pyrkimyksestä dialogiin on heikko.

Myös niiden ja Katalonian aluehallitusten väliset vuosikymmeniä jatkuneet lehmänkaupat ja korruptio aikana ovat syöneet perinteisten poliittisten puolueiden uskottavuutta. On syytä alleviivata, että korruptio ei ole vain jommankumman vaan molempien hallitusten (johdon ja niiden lähipiirin)) toimintaan usein liittyvä ikävä piirre.

Jotta tästä asetelmasta päästäisiin eteenpäin, olisi vuoden 2011 jälkeen nousseet poliittiset muutosvoimat – nyt erinomaisesti menestynyt Ciudadanos ja myös Podemos - otettava vahvalla mandaatilla mukaan neuvotteluihin.

Myöskään ennenaikaisten valtakunnallisten vaalien mahdollisuutta ei olisi syytä poissulkea. Ei myöskään pääministeri Rajoyn eroa.

Valitettavasti separatistien ahdas nationalismi, jossa katalaanit jaetaan kahtia sen mukaan kannattavatko he itsenäisyyttä vai ei, ja sitä pitkään tukenut aluehallinnon politiikka on jakanut yhteisön ikävällä tavalla. Käyttövoimanaan tämä politiikka on hyödyntänyt Espanjan oikeistohallituksen piittaamattomuutta oikeutetuista autonomian laajentamista koskevista uudistusvaatimuksista. Näistä aineksista on syntynyt Espanjan ja Katalonian poliittisen eliitin aiheuttama ongelmavyyhti, jonka ratkaisemiseen menee vuosikymmeniä.

 

 

Jukka Kekkonen

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tosiasia on myöskin että äänestystä on turha järjestää kerta toisensa jälkeen kunnes tulos on halutunlainen.

Rajoy pelasi lappunsa huonosti. Mummoja potkimalla, ampumalla ja väärinajattelijoita vangitsemalla hän tuomaroi itsensä kisan häviäjäksi.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Kun me äänestimme maamme itsenäisyydestä Suomen eduskunta hyväksyi esityksen 6. joulukuuta 1917 äänin 100–88.
Ei tuo meidänkään tilanne 1917 ollut mitenkään ruusuinen.

Ilman Lenin:in hyväksymistä itsenäisyytemme olisi ollut kyseenalaista.

Kysynkin onko EU:n tuki Katalonialle ratkaisevaa heidän itsenäisyys tavoitteiden toteuttamisessa?

Entäpä jos Putin hyväksyisi Katalonian itsenäisyysjulistuksen. Mitä siitä seuraisi?

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Miten Putinin mielipide vaikuttaisi Katalonian tilanteeseen? Eikä Eu tule tukemaan Katalonian. Espanjan Eu jäsenyys estää sen. Uuden jäsenen tai kauppasopimuksen hyväksymiseen vaaditaan yksimielisyyttä EUssa

Toimituksen poiminnat